Bevrijding van Woensel

Geschreven door Barry Wonder

De geallieerde operatie ‘Market Garden’ moest ervoor zorgen dat Duitsland zo snel mogelijk kon worden binnengevallen en dat de oorlog hopelijk nog voor de kerst van 1944 zou worden beëindigd. Er werd een plan in werking gesteld waarbij luchtlandingstroepen een serie bruggen en strategische punten tussen België en Arnhem moesten veroveren (Market), waarover grondtroepen konden optrekken en via een omzeilende route Duitsland konden binnenvallen (Garden).

Onderdeel van dit plan was het bezetten en behouden van de Dommelbruggen in Eindhoven. Deze taak werd toegewezen aan de Amerikaanse luchtlandingstroepen van het 506e Parachute Infantry Regiment van de 101ste luchtlandingsdivisie.

Op zondagmiddag 17 september 1944 sprongen zij af boven de akkers en weilanden in Son om een dag later op te trekken naar Eindhoven en de Dommelbruggen te bezetten tot de grondtroepen zouden zijn gearriveerd. Op hun weg daarnaartoe kregen de luchtlandingstroepen te maken met Duitse troepen, die een wanhopige poging deden om de bevrijding van Eindhoven te voorkomen. In Son en in het stadsdeel Woensel vonden hevige gevechten plaats, waarvan omwonenden direct getuige waren.

De Duitse troepen konden de bevrijding van Eindhoven en het behalen van de Amerikaanse doelen niet voorkomen, maar kwamen terug met een zwaar bombardement op Eindhoven. Enkele dagen na de bevrijding van Eindhoven mislukte operatie Market Garden door zijn complexiteit, maar de Britse soldaten bleven tot ver in 1945 in Eindhoven. Er ontstonden hechte vriendschappen met de lokale bevolking.

In dit boek vertellen getuigen uit Woensel hun verhaal op basis van herinneringen die hen tot de dag van vandaag zijn bijgebleven. Herinneringen van geluk, maar ook van verdriet.